Wij staan voor Ons Vinkel

Achter de schermen bij de Dolle Avonden

Datum: 10-02-2020


Achter de schermen bij de Dolle Avonden

 

Achter de schermen bij… Dolle Avonden Vinkel

 

Zaterdagmiddag gingen wij op bezoek bij het gezicht van de dolle avond oftewel ons aanspreekpunt.. We waren iets te vroeg en daar kwam een auto volle vaart de hoek om. ‘Ah daar zal je hem hebben’. Voetbaltas nog in de hand, winst op zak: Carlo van Nistelrooij. Onder het genot van een kopje thee en na de nodige Vinkelse klets kon dan het vragenuur beginnen.

 

Terug in de tijd.. 1979

De allereerste bonte prinsenavond werd georganiseerd in 1979. Dit werd gehouden in het Patronaat. Tegenwoordig heet dit de Den. Verschillende verenigingen namen hieraan deel. Dit werd een groot succes.

 

In 1991 gingen ze verder in de kleine zaal in ’t Zijl. Dit werd al gauw te klein en verplaatste dus naar de grote zaal van ’t Zijl. Waar het tot op heden nog wordt gehouden. Ondanks dat het publiek groter wordt, past alles nog net.

 

Dolle avonden

Wat begon met bonte avond groeide uit tot Dolle Avnden Vinkel. Reden voor de naamkeuze is dat het 3 Dolle Avonden zouden worden. Dat is gebleken.. Bij de overname door de huidige stichting is enkele jaren geleden besloten om de naam te wijzigen. Bonte avond klonk oubollig vandaar de keuze om de naam te moderniseren naar Dolle Avonden Vinkel.

 

In juni 2019 hebben ze de Dolle Avond van dit jaar geëvalueerd. In september zijn de artiesten bekend en vanaf november begint het allemaal dan toch echt. Ze beginnen hierbij met een voorleesavond met de artiesten en crew. De artiesten hebben hun act op papier staan en lezen deze voor. Er wordt vast gekeken naar de techniek, het decor en de grime. Ook krijgen ze 2 keer les van een dramacoach. De kaartverkoop is al in december en in januari wordt het allemaal echt. Het programma staat vast, de act is zonder papier, het grimeteam is aanwezig en het decorplan is klaar. Nog een keer een dramacoach erbij voor de finishing touch. Het technische gedeelte wordt doorlopen met artiesten, presentatoren en de toneelmeesters evenals het draaiboek. En dan in februari, de gehele week wordt er met man en macht een gymzaal omgetoverd tot een toneelzaal. De generale repetitie vindt plaats en dan 3 avonden lang vol spanning knallen!

 

Een act duurt maximaal 15 minuten, hierbij zitten 12 minuten aan tekst en 2,5 minuut aan op- en afbouwen. Die toneel werkers zijn zo op elkaar afgestemd dat dit als een speer gaat. Een act heeft ook een aantal eisen, zo moet deze binnen de tijd blijven, mag er niemand worden gekwetst, niet te veel schelden en ook niet vrouwonvriendelijk zijn.

 

Afterparty

Waarvan in eerste instantie werd gedacht dat dit geen groot succes zou worden, heeft de commissie dolle avonden Vinkel het tegendeel bewezen. Elke avond weer is het nog een groot feest op de after party.

 

Commissie

Zo zie je maar weer voor die avond vol plezier is een hele hoop vrijwillige tijd en hard werken aan vooraf gegaan, zowel door artiesten als commissie. Maar wie zitten er nu eigenlijk allemaal in de commissie?

 

Loes van Krieken zorgt voor de administratie en helpt bij het financiële gedeelte. Esja Pennings is de vliegende keep van het stel tussen decor, techniek en artiesten. Het komende jaar is tevens het laatste jaar dat Esja te zien is, zij stopt namelijk volgend jaar. Jelle van de Ven zal het stokje overnemen. Esther van Vugt zorgt voor het grafische gedeelte en helpt bij de decors. Carlo van Nistelrooij zorgt voor geluid, techniek en licht. Naud van de Ven zorgt mede voor het licht. En om dan de laatste geheel niet onbelangrijke man te vergeten, Mark van de Ven. Zowel op als achter het podium te vinden. Hij regelt niet alleen mee de dolle avond, hij zorgt er ook voor dat alle zenuwen bij de artiesten in bedwang blijven. Mark begeleidt de artiesten.

 

Naast deze toppers, bestaat er nog een hele crew. De dames die er elk jaar weer voor zorgen dat deze Vinkelse koppen knap op het podium staan, de dames van de grime. Maar een goede act kan natuurlijk ook niet zonder decor, ook de heren van het toneel dragen hun steentje bij. En zo zijn er nog meer mensen die samen voor een mooi geheel zorgen. Hun groepsapp bestaat maar liefst uit 38 man!

 

 

We vroegen ons natuurlijk af welke act Carlo het meeste is bij gebleven in de 8 jaar dat hij bij de dolle avonden betrokken is. Dit is een act van enkele jaren geleden, de act van Mike v/d Berg, Bram Schoones en Danny v/d Ven met sinterklaas. Ook de granny’s zorgden voor een groot feest in de zaal evenals de act van Danny Langens, Ferry en Perry v/d Ven. ‘Lastig om tussen al dat Vinkels talent te kiezen,’ aldus Carlo.

 

De artiesten hebben niks te klagen achter de schermen hoorden we wel. De commissie zorgt voor een goed gevulde koelkast. Gevuld met versnaperingen die de spanning bij sommigen weg nemen, een koud flesje bier. Ook is er een chille bank en een tv, zodat de artiesten elkaars acts kunnen volgen. We hebben vernomen dat ook de artiesten voor lekker eten zorgen. Danny zorgt voor hapjes maar Huub van de Westen staat berucht om zijn Griekse specialiteit. Die neemt hij elk jaar weer in een grote pan mee. ‘Dat lusten wij in de zaal vast ook wel Huub, volgend jaar een nog grotere pan?’

  

Jeugd 

Jeugd is de toekomst. De ervaren toneelspelers zullen ook eens met pensioen moeten gaan. Wat ervoor zorgt dat we nieuw talent nodig hebben op het podium. Jeugd is de toekomst, elke vriendengroep beschikt wel over een clown, grappenmaker of een podiumbeest. Schaam je niet en neem eens een kijkje bij de dolle avonden. Dit hoeft niet alleen, ga met je vriendengroep of kijk eens rond in Vinkel of omstreken naar talent. Je hoeft het immers niet alleen te doen, ook de commissie wil jullie hierbij helpen. Dit hoeft niet alleen op het podium te zijn maar dit mag ook achter de schermen. Lijkt het je leuk om te helpen bij de dolle avond, laat dit dan vooral weten bij de commissie.

 

 

 

 

Facebook
Instagram

Deze website wil gebruik maken van cookies.